ZDROJ: sdp.nongdanct.com

Makové kvetinky s lekvárom: Lahodná pochúťka, ktorá poteší oči aj chuťové poháriky

ZDROJ: sdp.nongdanct.com
ZDROJ: sdp.nongdanct.com

Hľadáte dezert, ktorý očarí svojím vzhľadom a zároveň poteší chuťové poháriky? Makové kytičky s lekvárom sú presne to, čo potrebujete! Jemné, nadýchané cesto, lahodný lekvár a chrumkavý mak tvoria dokonalú kombináciu, ktorá oživí každú oslavu alebo víkendovú chvíľku pohody. Pripravte si ich podľa nášho jednoduchého receptu a prekvapte svojich blízkych

!ngrediencie:
Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka (vlažného)
  • 100 g masla (roztopeného a vychladeného)
  • 2 žĺtky
  • 50 g cukru
  • 1 balíček sušeného droždia alebo 20 g čerstvého droždia
  • štipka soli

Na plnenie a ozdobu:

  • 200 g lekváru (slivkový, marhuľový alebo podľa chuti)
  • 50 g mletého maku
  • 1 vajce na potretie

Postup:

  1. Príprava kvásku:
    • Ak používate čerstvé droždie, zmiešajte ho s 2 PL cukru a trochou vlažného mlieka. Nechajte 10 minút stáť, aby droždie začalo pracovať. Ak používate sušené droždie, zmiešajte ho rovno s múkou.
  2. Príprava cesta:
    • Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, soľ a (ak používate) sušené droždie.
    • Pridajte žĺtky, vlažné mlieko, roztopené maslo a pripravený kvások (pri čerstvom droždí). Vypracujte hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky.
    • Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, alebo kým zdvojnásobí svoj objem.
  3. Formovanie kytičiek:
    • Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 5 mm.
    • Pomocou okrúhleho vykrajovača (alebo pohára) vykrojte kolieska. Na každú kytičku budete potrebovať 3 kolieska.
    • Každé koliesko narežte na okrajoch (ako lupienky), stred nechajte celý.
    • Na jedno koliesko dajte lyžičku lekváru, prikryte druhým kolieskom a postup zopakujte. Na vrch dajte tretie koliesko a jemne stlačte stred, aby sa vrstvy spojili.
  4. Dokončenie:
    • Hotové kytičky naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
    • Potrite ich rozšľahaným vajcom a posypte makom.
    • Nechajte ešte 15 minút kysnúť na plechu.
  5. Pečenie:
    • Rúru predhrejte na 180 °C. Kytičky pečte približne 20 minút, alebo kým nebudú zlatohnedé.
  6. Podávanie:
    • Po vychladnutí kytičky podávajte ako lahodnú pochúťku ku káve alebo čaju.

Tieto makové kytičky sú nielen krásne na pohľad, ale aj fantasticky chutia. Môžete ich plniť aj inými náplňami podľa vašej fantázie – skúste napríklad nutellu, tvaroh alebo džem s ovocím!

ZDROJ: sdp.nongdanct.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *