Kľúčom k dokonalým medovníkom je správna poleva. Tá musí byť pripravená v optimálnej konzistencii – na obrysy sa hodí hustejšia, na výplne redšia. Praktickým pomocníkom sú zdobiace vrecká, vďaka ktorým sa dá presne kresliť aj tie najjemnejšie línie.
„Recept na polevu je jednoduchý. Cukor preosejeme dvakrát, pridáme bielok a miešame dovtedy, kým nedosiahneme požadovanú hustotu. Netreba sa báť pridať pár kvapiek citróna, ktorý poleve nielen dodá chuť, ale aj pomôže s konzistenciou. Ak je príliš hustá, pridať sa môže viac bielka alebo cukru,“ vysvetlila Tatiana Hájniková.
![](http://humencan.sk/wp-content/uploads/2024/12/1734356289.jpg)
![](http://humencan.sk/wp-content/uploads/2024/12/1734356297.jpg)
![](http://humencan.sk/wp-content/uploads/2024/12/1734356341.jpg)
![](http://humencan.sk/wp-content/uploads/2024/12/1734356370.jpg)
![](http://humencan.sk/wp-content/uploads/2024/12/1734356398.jpg)
![](http://humencan.sk/wp-content/uploads/2024/12/1734356411.jpg)
Pri zdobení sa prítomní neobmedzovali len na bielu farbu. Do diel sa dostali aj červené a zelené tóny, ktoré medovníkom dodali sviatočný nádych. Zručnosti boli rôzne – od začiatočníkov až po skúsených tvorcov. Výsledok však stál za to: na stoloch vznikli skutočné umelecké diela, ktoré pohladili oči i srdcia všetkých zúčastnených.
ZDROJ: Humenné MsÚ, www.humenne.sk