Pečené kapustové pirohy sú klasickou pochúťkou, ktorá si získava srdcia Slovákov. Tu je recept, ktorý kombinuje tradičné suroviny s troškou modernej chuti:
Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 1 balíček sušeného droždia (alebo 20 g čerstvého droždia)
- 1 čajová lyžička cukru
- 250 ml teplého mlieka
- 50 g rozpusteného masla
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička soli
Na plnku:
- 500 g kyslej kapusty
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička mletej rasce
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice bravčovej masti alebo oleja
Na potretie:
- 1 vajce
- Trochu mlieka
Postup:
- Príprava cesta:
- Do teplého mlieka pridajte cukor a droždie, premiešajte a nechajte asi 10 minút odstáť, aby sa droždie aktivovalo.
- V miske zmiešajte múku so soľou. Pridajte vajce, rozpustené maslo a aktivované droždie s mliekom.
- Vypracujte hladké a elastické cesto. Ak je príliš lepkavé, pridajte trošku múky.
- Cesto prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Príprava plnky:
- Kyslú kapustu dobre prepláchnite a pokrájajte na menšie kúsky.
- Na bravčovej masti alebo oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridajte pretlačený cesnak a krátko orestujte.
- Pridajte kapustu, rascu, soľ a čierne korenie. Všetko dobre premiešajte a poduste asi 15-20 minút, kým kapusta nezmäkne a neodparí sa prebytočná tekutina. Nechajte vychladnúť.
- Tvarovanie pirohov:
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 3-5 mm.
- Pomocou pohára alebo vykrajovača vykrajujte kolieska.
- Na každé koliesko dajte lyžicu kapustovej plnky. Okraje kolieska jemne navlhčite vodou, preložte na polovicu a pevne stlačte okraje, aby sa pirohy uzavreli. Môžete použiť vidličku na vytvorenie ozdobného okraja.
- Pečenie:
- Pirohy poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- V miske rozšľahajte vajce s trochou mlieka a pirohy nimi potrite.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 20-25 minút, alebo kým nebudú pirohy pekne zlatisté.
- Podávanie:
- Pirohy nechajte trochu vychladnúť, aby sa chute prepojili. Podávajte ako teplé predjedlo alebo hlavný chod.
Tipy:
- Pirohy môžete po upečení potrieť roztopeným maslom pre extra jemnosť.
- Ako prílohu môžete podávať smotanový dresing alebo kyslú smotanu.
Tento recept na pečené kapustové pirohy určite poteší každého, kto má rád tradičné slovenské chute!
Jozef Kašo