1) Príprava kvásku:
Do vlažného mlieka pridajte cukor a rozdrobené droždie. Nechajte na teplom mieste asi 10 minút, kým vznikne kvások.
2) Príprava cesta:
Kvások vlejte do misy, pridajte polovicu múky zmiešanej s majonézou a soľou. Zvyšok múky premiešajte s práškom do pečiva a postupne prisypávajte do misy. Miesite, kým nezískate veľmi mäkké, ale nelepivé cesto. Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste, kým zdvojnásobí objem.
3) Tvarovanie rožtekov:
Nakysnuté cesto rozdeľte na 16 rovnakých kúskov a nechajte ich asi 10 minút odpočívať. Každý kúsok vyvaľkajte do tvaru elipsy, potrite smotanovým margarínom, na okraj položte pásik syra a zrolujte do tvaru rožteka.
4) Pečenie:
Rožteky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, nechajte ich ešte 30 minút podkysnúť. Potom ich potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte sezamom alebo rascou a pečte vo vyhriatej rúre na 220 °C dozlatista.
Podávajte ich teplé alebo vychladnuté – v oboch prípadoch sú vynikajúce. Môžete ich jesť samostatne, s maslom alebo ako prílohu. Vďaka jemnosti, chuti a krásnemu vzhľadu si určite nájdu miesto na každom stole.
Prajeme vám dobrú chuť a veľa radosti z pečenia!
ZDROJ:https://sdp.nongdanct.com