- Základ cesta:
V menšom hrnci rozpustíme cukor, med a maslo, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Zmes necháme mierne vychladnúť. Potom do nej zašľaháme vajcia. - Orechy a hrozienka:
Mandle, orechy a hrozienka polejeme rumom a necháme ich trochu nasiaknuť. Aby sa rovnomerne rozložili v ceste, obalíme ich v troche hladkej múky. - Spojenie surovín:
Do vychladnutej mokrej zmesi ručne primiešame múku zmiešanú s práškom do perníka, škoricou a perníkovým korením. Nakoniec opatrne vmiešame orechovú zmes s hrozienkami. - Pečenie:
Cesto nalejeme do formy na chlieb, ktorú sme vymastili a vysypali múkou. Pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C približne 40 minút – čas sa môže líšiť podľa typu rúry. - Karamelová poleva:
Medzitým si pripravíme polevu. V hrnci necháme roztopiť cukor na karamel. Keď má zlatistú farbu, opatrne prilejeme smotanu (pozor na paru!) a miešame, kým sa karamel nerozpustí do hladkej konzistencie. Ak by zostali malé kúsky, môžeme polevu precediť cez sitko. Nakoniec vmiešame maslo. - Záverečné úpravy:
Upečený chlieb necháme chvíľku vychladnúť, potom ho potrieme karamelovou polevou a môžeme ozdobiť nasekanými vlašskými orechmi. Chlieb skladujeme v chladničke – poleva krásne stuhne a aj na druhý deň sa ľahko krája.
Tip na záver:
Tento orechový chlieb je nielen krásne voňavý a plný chuti, ale aj skvelý ako darček. Zabaľte ho do pergamenového papiera, previažte špagátom – a máte domáci, sladký pozdrav pre niekoho blízkeho.
ZDROJ: sdp.nongdanct.com
Pages: 1 2