Jablkový závin s makom: lahodný recept na víkendové pečenie

foto: sdp.nongdanct.com

Pripravte si lahodný jablkový závin s makom – tradičnú pochúťku, ktorá je ideálna na chladné večery. Tento recept vám ukáže, ako si doma jednoducho pripraviť nadýchaný závin plný šťavnatých jabĺk a aromatického maku. Doprajte si kúsok sladkej klasiky, ktorú si zamiluje celá rodina!

Ingrediencie:

500 g hladkej múky
250 ml vlažného mlieka
1 balíček sušeného droždia
50 g cukru
2 vajcia
100 g masla (roztopeného)
Štipka soli
500 g nastrúhaných jabĺk
100 g mletého maku
80 g cukru
Škorica podľa chuti

Postup:

1. Príprava cesta: V miske zmiešajte múku, cukor, sušené droždie a štipku soli. Pridajte vajcia, roztopené maslo a vlažné mlieko. Vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

2. Príprava náplne: Medzitým si pripravte náplň. Nastrúhané jablká zmiešajte s mletým makom, cukrom a škoricou podľa chuti.

3. Formovanie závinu: Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej ploche na tenký obdĺžnikový plát. Rovnomerne naň rozložte jablkovú náplň a cesto opatrne zrolujte do závinu.

4. Pečenie: Závin preneste na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ho rozšľahaným vajcom, aby získal peknú zlatistú farbu. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 – 40 minút, alebo kým povrch nie je zlatistý a chrumkavý.

5. Servírovanie: Nechajte mierne vychladnúť, nakrájajte na plátky a podávajte.

Zdroj: sdp.nongdanct.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *