Trdelník, tradičné slovenské sladké pečivo, je pochúťkou, ktorá si svojou vôňou a chuťou okamžite získa každého.
Tento domáci recept vám umožní zažiť kúzlo voňavého, mäkkého trdelníka priamo vo vašej kuchyni. Príprava trdelníka môže byť zábavná a výsledok stojí za to – jemné a nadýchané cesto obalené vo vonnom škoricovom cukre vás okamžite prenesie na slovenské jarmoky. Nebojte sa, nie je to zložité, a s týmto jednoduchým postupom sa môžete pustiť do pečenia aj vy. Tak prečo si nepripraviť túto pochúťku a nevyčariť si úsmev na tvári?
Čo budeme potrebovať:
- 200 g polohrubej múky
- 100 g hladkej múky
- 1/2 kocky droždia
- 1 lyžica cukru
- Rum podľa chuti
- Štipka soli
- 1 vajce
- 120 ml mlieka
- 80 g masla (polovicu do cesta, polovicu na potretie)
- Škoricový cukor na obalenie
Postup:
- Príprava kvásku: V malej miske zmiešajte droždie, cukor, rum a trochu teplého mlieka. Nechajte kvások vykysnúť, kým sa nezačnú tvoriť bublinky a kvások nezdvojnásobí svoj objem.
- Vypracovanie cesta: Vo veľkej mise zmiešajte polohrubú a hladkú múku, pridajte štipku soli. Potom do tejto zmesi pridajte kvások, vajce, zvyšok teplého mlieka a polovicu rozpusteného masla. Vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte kysnúť približne 45 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Tvarovanie trdelníka: Po vykysnutí cesto rozdeľte na dve polovice. Každú polovicu vyvaľkajte na plát hrubý asi 1,5 cm a nakrájajte ho na prúžky rovnakej šírky.
- Obmotávanie na formu: Prúžky cesta jemne natiahnite a obmotajte okolo pripravených trubičiek (prípadne formy na trdelník alebo menšie valčeky).
- Pečenie: Predhrejte rúru na 180°C. Trubičky s cestom pečte približne 20 minút, kým nezískajú zlatistú farbu. Hneď po upečení ich ešte teplé potrite rozpusteným maslom a obalte v škoricovom cukre.
ZDROJ: sdp.nongdanct.com