Bryndzová nátierka je lahôdka, ktorá má svoje korene hlboko v slovenskej tradícii.
Jej jedinečná chuť sa dokonale hodí na každú príležitosť – či už ide o rýchle raňajky, ľahkú večeru alebo pohostenie pre hostí. Príprava tejto nátierky je rýchla a jednoduchá, no výsledok vás prekvapí svojou bohatou a krémovou chuťou. Ak hľadáte niečo tradičné, ale pritom ľahké a zdravé, bryndzová nátierka je to pravé. Stačí niekoľko čerstvých surovín a vaša kuchyňa bude voňať Slovenskom. Poďte si ju pripraviť a ochutnajte kúsok našej gastronómie!
Recept na bryndzovú nátierku:
Ingrediencie:
- 250 g bryndze
- 100 g jemného tvarohu (alebo kyslej smotany)
- 1 menšia cibuľa (najlepšie červená)
- 1 strúčik cesnaku
- 1 čajová lyžička mletej červenej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice masla (alebo olivového oleja)
- Čerstvá pažítka alebo petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
- Príprava surovín: Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na veľmi jemno.
- Zmiešanie základných surovín: V miske vymiešame bryndzu s tvarohom alebo kyslou smotanou do hladka. Môžete použiť vidličku alebo mixér, aby bola nátierka jemnejšia.
- Pridanie dochucovadiel: Pridajte nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, mletú červenú papriku, soľ a čierne korenie. Všetko dôkladne premiešajte.
- Dokončenie: Nakoniec primiešajte zmäknuté maslo (alebo olivový olej) a opäť dôkladne premiešajte.
- Servírovanie: Nátierku podávajte na čerstvom chlebe alebo pečive. Ozdobte čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou pre extra chuť a farbu.
Tip:
Pre jemnejšiu chuť môžete namiesto tvarohu použiť kyslú smotanu, ktorá nátierku spraví krémovejšou. Ak máte radi pikantnejšie jedlá, pridajte štipku čili alebo paprikovej pasty.
Jozef Kašo