Hostovský guláš je neoddeliteľnou súčasťou mnohých rodinných osláv, stretnutí a slávností.
Je to výdatné, voňavé jedlo, ktoré zasýti a zároveň zahreje. Gulášová polievka je jeho odľahčenou, ale stále dostatočne sýtiacou verziou, ktorá môže poslúžiť ako hlavný chod, ale aj ako predjedlo pri slávnostnej večeri. Navyše, ak čakáte väčší počet hostí, je to skvelý spôsob, ako pripraviť chutné jedlo vo veľkom množstve, ktoré určite uspokojí chuťové poháriky každého prítomného. Príprava tejto polievky je jednoduchá a jej chuť sa zlepšuje, ak sa nechá chvíľu odstáť, takže sa hodí aj na prípravu deň vopred. Poďme sa teda pozrieť, ako si túto skvelú hostovskú gulášovú polievku jednoducho pripravíte.
Ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa (na guláš, najlepšie predné)
- 2 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 zemiaky
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 2 mrkvy
- 1 paradajka
- 2 PL mletej sladkej papriky
- 1 ČL mletej štipľavej papriky (voliteľné)
- 1 PL rajčinového pretlaku
- 1 l hovädzieho vývaru (alebo voda)
- 2 bobkové listy
- 1 ČL mletej rasce
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Majoránka na dochutenie
- Olej na restovanie
Postup:
- Najskôr si nakrájame hovädzie mäso na malé kocky. Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej a mäso z každej strany osmažíme, kým nezhnedne. Potom ho vyberieme a dáme bokom.
- Na rovnaký olej pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a smažíme, kým nezosklovatie. Pridáme pretlačený cesnak a krátko orestujeme.
- K cibuli a cesnaku vrátime mäso a pridáme sladkú aj štipľavú papriku. Dobre premiešame a následne pridáme rajčinový pretlak, aby sa chute prepojili.
- Zalejeme hovädzím vývarom alebo vodou, pridáme bobkový list a mletú rascu. Privedieme k varu a potom znížime plameň. Necháme variť na miernom ohni približne hodinu, kým mäso zmäkne.
- Medzitým si očistíme a nakrájame zemiaky, papriky, mrkvu a paradajku. Po hodine varenia pridáme do polievky zemiaky, mrkvu, papriku a paradajku. Varíme ešte približne 20 minút, kým zelenina zmäkne.
- Nakoniec dochutíme soľou, čiernym korením a majoránkou podľa chuti. Necháme polievku chvíľu odstáť, aby sa chute prepojili.
A je hotovo! Táto hostovská gulášová polievka je výborná podávaná s čerstvým chlebom alebo rožkom. Verím, že vaši hostia si ju zamilujú!
Jozef Kašo