Chrumkavé KAPUSTOVÉ PIROHY: Recept, ktorý musíte vyskúša

pečené pirohy, vytvorené AI

Pečené kapustové pirohy sú klasickou pochúťkou, ktorá si získava srdcia Slovákov. Tu je recept, ktorý kombinuje tradičné suroviny s troškou modernej chuti:

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 balíček sušeného droždia (alebo 20 g čerstvého droždia)
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 250 ml teplého mlieka
  • 50 g rozpusteného masla
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička soli

Na plnku:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice bravčovej masti alebo oleja

Na potretie:

  • 1 vajce
  • Trochu mlieka

Postup:

  1. Príprava cesta:
    • Do teplého mlieka pridajte cukor a droždie, premiešajte a nechajte asi 10 minút odstáť, aby sa droždie aktivovalo.
    • V miske zmiešajte múku so soľou. Pridajte vajce, rozpustené maslo a aktivované droždie s mliekom.
    • Vypracujte hladké a elastické cesto. Ak je príliš lepkavé, pridajte trošku múky.
    • Cesto prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  2. Príprava plnky:
    • Kyslú kapustu dobre prepláchnite a pokrájajte na menšie kúsky.
    • Na bravčovej masti alebo oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridajte pretlačený cesnak a krátko orestujte.
    • Pridajte kapustu, rascu, soľ a čierne korenie. Všetko dobre premiešajte a poduste asi 15-20 minút, kým kapusta nezmäkne a neodparí sa prebytočná tekutina. Nechajte vychladnúť.
  3. Tvarovanie pirohov:
    • Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 3-5 mm.
    • Pomocou pohára alebo vykrajovača vykrajujte kolieska.
    • Na každé koliesko dajte lyžicu kapustovej plnky. Okraje kolieska jemne navlhčite vodou, preložte na polovicu a pevne stlačte okraje, aby sa pirohy uzavreli. Môžete použiť vidličku na vytvorenie ozdobného okraja.
  4. Pečenie:
    • Pirohy poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
    • V miske rozšľahajte vajce s trochou mlieka a pirohy nimi potrite.
    • Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 20-25 minút, alebo kým nebudú pirohy pekne zlatisté.
  5. Podávanie:
    • Pirohy nechajte trochu vychladnúť, aby sa chute prepojili. Podávajte ako teplé predjedlo alebo hlavný chod.

Tipy:

  • Pirohy môžete po upečení potrieť roztopeným maslom pre extra jemnosť.
  • Ako prílohu môžete podávať smotanový dresing alebo kyslú smotanu.

Tento recept na pečené kapustové pirohy určite poteší každého, kto má rád tradičné slovenské chute!

Jozef Kašo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *