Hovorí sa, že dobré jedlo upevňuje vzťahy. Prečo si teda nenaplánovať popoludnie s priateľmi alebo rodinou a nepripraviť niečo skutočne výnimočné?
Vráťte svojich blízkych späť do detských čias týmto jednoduchým receptom. Urobte si domáce, ľahké a mäkké šišky, ktoré vás prenesú do chvíľ strávených s babičkou. Môžete ich ozdobiť polevou alebo jednoducho posypať práškovým cukrom.
Ľahké a mäkké vyprážané šišky: Čo budeme potrebovať: Na cesto:
- 300 ml teplého mlieka 3,2 %
- 50 ml teplej vody
- 1 lyžička soli
- 3 lyžice cukru
- 2 vajcia
- približne 650 g múky
- 80 g mäkkého masla
- 12 g čerstvého droždia alebo 6 g sušeného droždia
Na polevu:
- 2 lyžičky práškového cukru
- 5-6 kvapiek citrónovej šťavy
- 1 lyžica vody (izbovej teploty)
Ostatné:
- rafinovaný slnečnicový olej – na vyprážanie
Z tohto množstva surovín pripravíte 22 šišiek. Ako budeme postupovať: Pripravte cesto:
- Do hlbokej misy nalejte teplé mlieko a teplú vodu. Pridajte soľ, cukor, rozmrvené droždie a vajcia. Zmiešajte, kým nevznikne hladká zmes.
- Pridajte polovicu múky. Zmiešajte lyžicou.
- Pridajte zvyšok múky a zmäknuté maslo. Znova premiešajte lyžicou.
- Potom cesto preneste na dosku posypanú zvyšnou múkou a pokračujte v hnetení rukami po dobu 5-6 minút. Malo by byť hladké, homogénne, mäkké a nelepivé.
- Z cesta vytvorte guľu a vložte ju do hlbokej misy. Povrch potrite trochou oleja. Prikryte fóliou a čistou kuchynskou utierkou. Nechajte kysnúť na teplom mieste 1,5-2 hodiny.
Vytvarujte šišky:
- Vykysnuté cesto preneste na pracovnú plochu. Jemne ho prehnetie a rozdeľte na 22 rovnakých častí. Vytvarujte z nich guľky a položte ich na pomúčený povrch.
- Prikryte fóliou a nechajte odpočívať 15-20 minút.
- Do stredu každej guľky urobte pomúčenými rukami jamku.
- Šišky vyprážajte vo veľkom množstve rozpáleného oleja na miernom ohni z oboch strán dozlatista.
- Preneste ich na tanier vyložený papierovými utierkami, aby ste odstránili prebytočný olej.
Pripravte polevu:
- Dobre premiešajte práškový cukor, citrónovú šťavu a vodu.
- Horúce šišky potrite polevou.
- Ak nemáte radi polevu, môžete horúce šišky jednoducho posypať práškovým cukrom.
- Podávajte šišky s veľkou radosťou!
ZDROJ: //sdp.nongdanct.com