Najlepšie ZEMIAKOVÉ placky a SKVELÉ RADY

Recept na tradičné zemiakové placky Zdroj: Istock

Zemiakové placky – chrumkavé a zlatisté! Málokto vie, čo pridať, aby zemiaky nezhnedli – skvelý trik

Ako pripraviť zemiakové placky, aby boli krásne chrumkavé a zlatisté? Existuje jednoduchý trik, ktorý zaručí, že zemiaky po nastrúhaní neztmavnú a placky budú vždy dokonalé. Pridajte do nich horúce mlieko! Tento krok zamedzí oxidácii a zachová ich prirodzenú farbu.

Zemiakové placky sú tradičné a obľúbené jedlo, ktoré pripravujeme v rôznych variáciách. Niektorí do nich pridávajú mladú cibuľku, mrkvu, cuketu alebo kyslú kapustu. Bez ohľadu na variant, placky sú rýchle a nenáročné na prípravu, pričom ich úspech spočíva v dodržaní niekoľkých základných pravidiel.

Recept na tradičné zemiakové placky:

Suroviny:

  • 1 kg zemiakov
  • 2 vajcia
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 PL majoránu
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 ČL soli (alebo podľa chuti)
  • Hladká alebo polohrubá múka podľa potreby

Na vyprážanie:

  • Bravčová masť
  • Slanina

Postup:

  1. Očistite zemiaky a cesnak.
  2. Nastrúhajte zemiaky na jemnom strúhadle.
  3. Z odstrúhaných zemiakov odstráňte prebytočnú vodu, aby placky neboli príliš vodnaté. Ak je potrebné, pridajte trochu múky.
  4. Pridajte prelisovaný cesnak, vajcia, majorán, mletú rascu a soľ. Dobre premiešajte.
  5. Rozpustite bravčovú masť na panvici a nechajte ju zahriať.
  6. Zemiakovú zmes dávajte na panvicu pomocou naberačky, formujte tenké placky a pečte ich do zlatista z každej strany.
  7. Podávajte čerstvé, vtedy chutia najlepšie.

Tipy na zachovanie farby zemiakov:

  • Pracujte s nastrúhanými zemiakmi čo najrýchlejšie, aby neztmavli.
  • Po nastrúhaní zemiaky ihneď zasypte múkou, ktorá zabráni prístupu vzduchu.
  • Pridajte do zemiakov horúce mlieko alebo horúcu vodu s citrónom, aby si zachovali farbu.
  • Pre extra chrumkavosť môžete použiť strúhanku namiesto múky alebo pridať lyžicu majonézy, ktorá placky krásne spojí a zaručí ich chrumkavosť.

ZDROJ: dobruchut.aktuality

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *