Jednoduché mini jablkové šišky bez kysnutia – ideálny recept pre začiatočníkov
Suroviny (približne na 4 porcie):
- 1 väčšie jablko (alebo 2 menšie)
- 150 g hladkej múky
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru (môže byť aj trstinový)
- Štipka soli
- 1 vajce
- Približne 100 ml mlieka (podľa potreby)
- Olej na vyprážanie (slnečnicový či repkový)
- Práškový cukor alebo škoricový cukor na posypanie
Postup prípravy:
- Príprava jabĺk: Jablko ošúpte a nastrúhajte ho najemno. Vďaka tomu bude cesto šťavnaté.
- Suché ingrediencie: V miske zmiešajte hladkú múku, kypriaci prášok do pečiva, cukor a štipku soli.
- Spojenie s mokrými surovinami: Do suchých ingrediencií pridajte vajce a nastrúhané jablko. Postupne prilievajte mlieko – toľko, aby vzniklo vláčne, polotekuté cesto (nemalo by tiecť, ale ani byť príliš husté).
- Vyprážanie: Rozohrejte väčšie množstvo oleja v hlbšej panvici alebo hrnci. Lyžicou naberajte cesto a vytvarujte z neho malé šišky. Opatrne ich vkladajte do horúceho oleja. Smažte z oboch strán do zlatista, približne 2 – 3 minúty z každej strany.
- Odkvapkanie oleja: Hotové šišky vyberte dierovanou naberačkou a nechajte odkvapkať na papierovej utierke, aby ste odstránili prebytočný olej.
- Podávanie: Ešte teplé šišky posypte práškovým alebo škoricovým cukrom. Môžete podávať aj s ovocným džemom alebo kyslou smotanou.

ZDROJ: sdp.nongdanct.com