- Príprava základného cesta: V miske vyšľahajte zmäknuté maslo s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Pridajte citrónovú šťavu a premiešajte. Prisypte preosiatu hladkú múku a pridajte žĺtky. Vypracujte hladké a vláčne cesto.
- Pečenie korpusu: Cesto rovnomerne rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie (približne 20 x 25 cm) a pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 20 minút.
- Príprava bielkovej peny: Medzitým vyšľahajte bielky do hustej peny. Postupne pridávajte práškový cukor a šľahajte, kým nevznikne lesklý a pevný sneh.
- Kombinácia vrstiev: Upečený korpus vyberte z rúry a rovnomerne naň naneste bielkovú penu. Na vrch poukladajte umyté a očistené jahody.
- Druhé pečenie: Vráťte plech do rúry a pečte ďalších 20 minút. Po uplynutí času nechajte koláč ešte 7 minút vo vypnutej rúre, potom ho vyberte a nechajte úplne vychladnúť.
Tento dezert je skvelým príkladom toho, ako z jednoduchých ingrediencií vytvoriť lahodnú a vizuálne príťažlivú pochúťku. Jeho ľahkosť a sviežosť sú ideálne na letné oslavy alebo popoludňajšie posedenie pri káve či čaji.
ZDROJ: Humenné MsÚ, www.humenne.sk
Pages: 1 2