Príprava domácich vdolkov je nielen jednoduchá, ale prináša aj neopísateľný pôžitok.
Predstavte si vôňu škorice a pečených jabĺk, ktorá zaplní váš domov a okamžite naladí všetkých na sladkú chvíľku. Vdolky s jablkami sú dokonalým spojením jemného cesta a šťavnatého ovocia, ktoré vám pripomenú chuť detstva. Tento recept vás prenesie do atmosféry starých dobrých čias, no zároveň poteší každého moderného gurmána. Tak neváhajte a pripravte si túto lahôdku, ktorá vás očarí svojou jednoduchosťou a výnimočnou chuťou.
Recept na vdolky s jablkami
Potrebné suroviny:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- Štipka soli
- ½ kocky droždia
- 100 ml oleja
- 100 g cukru
- 2 vajcia
- Jablká (na plnenie)
- Škoricový cukor (na posypanie)
- Citrónová šťava
- Rum (voliteľné)
- Hrozienka (namočené v rume)
- Tvaroh (voliteľné)
- Drobenka (na posypanie)
Postup:
- V teplom mlieku rozmiešajte cukor, droždie a lyžicu múky. Nechajte kvások v teple, aby vzišiel.
- Do múky pridajte kvások, mlieko, soľ, olej a vajcia. Vypracujte hladké cesto, ktoré necháte kysnúť aspoň hodinu (ideálne 1,5 hodiny). Cesto dvakrát prepasírujte, aby bolo nadýchané.
- Po vykysnutí rozdeľte cesto na menšie kúsky, ktoré rozpracujte na ploché pláty. Každý plát naplňte nastrúhanými jablkami, z ktorých ste vymačkali šťavu. Pridajte škoricový cukor, citrónovú šťavu a, ak chcete, trochu rumu. Zmes dobre premiešajte.
- Do každého kúsku vložte pár hrozienok, ktoré ste predtým namočili v rume. Vytvarujte bochníčky a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Do každého bochníčka urobte menší dôlek.
- Na vrch bochníkov pridajte ďalšiu vrstvu jabĺk, prípadne aj tvaroh. Potrite ich rozšľahaným vajcom a posypte drobenkou.
- Pečte vdolky pri teplote 170 °C, kým nebudú zlatisté. Počas pečenia vdolky nadobudnú krásne vláčnu textúru a ich vôňa zaplní celý byt.
Výsledkom budú lahodné vdolky s jablkami, ktoré vás očaria svojou sladkou vôňou a jemnou štruktúrou. Doprajte si túto skvelú sladkosť, ideálnu ako dezert alebo na popoludňajšiu siestu. Uvidíte, že nezostane ani jeden kúsok!
ZDROJ sdp.nongdanct.com, Jozef Kašo