Soľ. Zdroj foto: pixabay.com

Odborníčka VARUJE: Žiadna soľ NIE JE ZDRAVÁ, dokonca ani tá himalájska!

Soľ. Zdroj foto: pixabay.com
Soľ. Zdroj foto: pixabay.com

Nadmerné solenie je závažným zdravotným problémom, ktorý môže viesť k viacerým ochoreniam. Upozorňuje na to farmaceutka Natália Radošinská z trnavskej lekárne Dr. Max, ktorá varuje pred konzumáciou príliš slaných potravín a odporúča obmedziť používanie soli v každodennej strave.

„Nadmerný príjem soli môže výrazne zvýšiť riziko vysokého krvného tlaku, čo môže následne viesť k vážnym kardiovaskulárnym ochoreniam, ako sú mŕtvica alebo srdcové zlyhanie,“ uviedla Radošinská. Okrem toho je dlhodobé nadmerné solenie spájané s rakovinou žalúdka, obezitou, osteoporózou, Meniérovou chorobou a ochoreniami obličiek. Neliečené problémy môžu viesť až k invalidite či smrti.

Farmaceutka tiež odporúča vyhýbať sa spracovaným potravinám, ktoré často obsahujú tzv. skrytú soľ. „Je prítomná vo výrobkoch, ako sú údeniny, mäsové konzervy, syry či mrazené mäso so soľnými prísadami,“ varuje. Radošinská zdôrazňuje, že aj minerálne vody môžu byť zdrojom vysokého množstva sodíka, čo môže spôsobovať opuchy nôh, bolesti hlavy a únavu.

Pri varení odporúča používať čo najmenej soli a na dochutenie jedál využívať bylinky či jednozložkové korenia. „Žiadna soľ nie je zdravá, či už ide o morskú, himalájsku alebo dietetickú,“ dodala. Pre zdravší životný štýl by ľudia mali dbať na príjem čerstvých potravín a minimalizovať konzumáciu instantných a priemyselne spracovaných produktov.

Zdroj: Dr.Max. Zdroj foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *