Denný príjem cukru by nemal prekročiť 25 gramov, teda približne šesť čajových lyžičiek.
Na sociálnej sieti to zdôraznil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ), ktorý odporúča obmedziť konzumáciu sladených nápojov, sladkostí a rafinovaného cukru. „Nezabúdajte, že cukor obsahujú aj iné potraviny ako tie, ktoré chutia sladko. Polotovary, múka, ryža či cestoviny sú tiež zdrojom cukrov a aj tento treba zohľadniť v odporúčanom maximálnom dennom príjme,“ upozornili odborníci.
Úrad zároveň neodporúča nakupovať sladkosti do zásoby, aby sa človek vyhol pokušeniu. Tekutiny počas dňa by mali byť bez zbytočných cukrov – voda ochutená ovocím alebo citrónom je ideálnou voľbou. Kvalitná horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa a nízkym obsahom cukru môže byť zdravšou alternatívou sladkostí. „Ak máte chuť na niečo sladké, vyberte si čerstvé ovocie. Obsahuje prirodzené cukry a veľa vlákniny, ktorá vám pomôže cítiť sa nasýtene,“ odporúčajú odborníci.
Pre zdravie je tiež dôležité udržiavať rovnováhu medzi príjmom a výdajom energie. „Nadbytočnú energiu získanú z cukrov je potrebné spáliť pohybom,“ uzatvára ÚVZ.
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva. Zdroj foto: freepik.com