- Príprava tekutej zmesi: V hrnci rozpustite maslo, pridajte mlieko a zohrejte na vlažnú teplotu.
- Príprava cesta: Do veľkej misy preosejte múku, pridajte soľ, sušené droždie, práškový cukor, žĺtky a strúhanú citrónovú kôru. Následne prilejte vlažnú zmes mlieka a masla. Vypracujte hladké a nelepivé cesto. Nakoniec do cesta zapracujte hrozienka. Cesto posypte trochou múky, prikryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1,5 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Tvarovanie vianočky: Vykysnuté cesto rozdeľte na 9 rovnakých častí. Z každého kúska vytvarujte dlhý valček. Spodnú vrstvu vianočky upleťte zo štyroch valčekov, strednú z troch a vrchnú z dvoch. Jednotlivé vrstvy položte na seba a upevnite ich špajľami, aby si vianočka počas pečenia zachovala tvar.
- Druhé kysnutie: Takto pripravenú vianočku nechajte ešte 30 minút podkysnúť pod utierkou.
- Pečenie: Pred pečením vianočku potrite rozšľahaným vajcom a posypte mandľovými lupienkami. Vložte ju do predhriatej rúry na 200 °C. Po vložení znížte teplotu na 150–160 °C a pečte približne 45 minút. Ak by vianočka počas pečenia príliš tmavla, prikryte ju alobalom.
Domáca vianočka je nielen krásnym doplnkom vianočného stola, ale aj dôkazom vašej zručnosti a lásky k tradičnému pečeniu. S jej prípravou si do domácnosti prinesiete pravú vianočnú atmosféru plnú vôní a chutí, ktoré potešia celú rodinu.
ZDROJ: sdp.nongdanct.com
Pages: 1 2