Vitacitový koláč je lahodný dezert, ktorý spája nadýchané cesto, jemný tvarohový krém a osviežujúcu vrstvu želé s príchuťou vitacitu. Jeho príprava je jednoduchá a výsledok poteší každého milovníka sladkostí.
Ingrediencie
Na cesto:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček cukru
- 1/2 hrnčeka oleja
- 2 vajcia
- 1 prášok do pečiva
- 1 hrnček mlieka
- 1 lyžica kakaa
Na krém:
- 2 balenia jemného tvarohu (každé po 250 g)
- 150 g práškového cukru
- 1 zmäknuté maslo (250 g)
- 1 lyžica rumu (voliteľné)
Na želé vrstvu:
- 1 liter vody
- 3 balíčky vanilkového pudingu
- 6 lyžíc cukru
- 1 balíček vitacitu (práškový nápojový koncentrát)
Postup
- Príprava cesta: V mise zmiešajte múku, cukor, olej, vajcia, prášok do pečiva, mlieko a kakao, kým nevznikne hladké cesto. Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 25-30 minút. Po upečení nechajte cesto úplne vychladnúť.
- Príprava krému: Vyšľahajte maslo s cukrom do hladkej hmoty. Pridajte tvaroh a rum, dôkladne premiešajte. Krém rovnomerne natrite na vychladnuté cesto.
- Príprava želé vrstvy: V 1 litri vody uvarte 3 balíčky vanilkového pudingu s 6 lyžicami cukru podľa návodu na obale. Keď zmes začne hustnúť, pridajte vitacit a ešte minútu povarte. Nechajte mierne vychladnúť, ale nie úplne stuhnúť, a potom nalejte na krémovú vrstvu koláča.
- Chladenie: Koláč vložte do chladničky a nechajte stuhnúť minimálne 4 hodiny, ideálne cez noc.
Servírovanie
Vitacitový koláč podávajte vychladený, nakrájaný na porcie. Pre ešte lepší chuťový zážitok môžete ozdobiť čerstvým ovocím alebo šľahačkou.
Tipy
- Pred pridaním želé vrstvy sa uistite, že krém je pevný a želé nie je príliš horúce, aby sa vrstvy nezmiešali.
- Experimentujte s rôznymi príchuťami vitacitu pre zmenu chuti želé vrstvy.
ZDROJ: sdp.nongdanct.com