Jablkové osie hniezda s karamelovou omáčkou – to je ten najjemnejší a najlahodnejší dezert, ktorý si túto jeseň môžete dopriať.
Tento vláčny kysnutý koláč plný šťavnatých jabĺk a škorice je jednoducho neodolateľný. Najlepšie chutia ešte teplé, ale aj po niekoľkých dňoch zostávajú jemné a plné chuti. Aby bol zážitok dokonalý, pridajte k tomu bohatú karamelovú omáčku z trstinového cukru a mandľovej smotany. Pozor však, je taká dobrá, že ju možno začnete ochutnávať už počas pečenia! Omáčka, ktorá vsiakne do nadýchaného cesta, posunie tento dezert na úplne novú úroveň.
Recept:
Počet porcií: 12
Čas prípravy: 2 hodiny
Čas pečenia: 25 minút
Celkový čas: 2 hodiny 25 minút
Ingrediencie:
Cesto:
- 160 g rastlinného mlieka (mandľové)
- 25 g čerstvého droždia
- 360 g hladkej pšeničnej múky
- 60 g kryštálového cukru
- 60 g rastlinného masla (zmäknuté)
- štipka soli
- cukrový rozvar pre lesk
Jablková plnka:
- 750 g jabĺk
- 2 PL citrónovej šťavy
- 150 g kryštálového cukru
- 4 ČL mletej škorice
- 60 g rastlinného masla
- 3 ČL kukuričného škrobu
- štipka muškátového orieška (voliteľné)
Karamelová omáčka:
- 60 g rastlinného masla
- 2 PL kokosového oleja (deodorizovaného)
- 150 g hnedého cukru
- 100 g rastlinnej smotany (mandľová)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- štipka soli
Postup:
- Príprava cesta:
Vyberte maslo z chladničky, aby zmäklo. V miske zmiešajte droždie, 10 g cukru, 10 g múky a rastlinné mlieko. Nechajte odstáť 10-20 minút. V kuchynskom robote zmiešajte múku, cukor a soľ, pridajte kvások a vypracujte cesto. Postupne zapracujte maslo. Nechajte kysnúť 60-90 minút. - Príprava plnky:
Jablká ošúpte a nakrájajte. Zmiešajte ich s citrónovou šťavou, cukrom, škoricou, maslom a prípadne muškátovým orieškom. Varte 10 minút, na záver pridajte škrob rozmiešaný vo vode a nechajte vychladnúť. - Tvarovanie:
Cesto rozvaľkajte na 50 × 40 cm, natrite plnkou, zrolujte a nakrájajte na 12 kúskov. Položte ich na plech a nechajte ešte 20 minút kysnúť. Potrite rozvarom a pečte 25 minút pri 180 °C.

- Karamelová omáčka:
Roztopte maslo s kokosovým olejom, pridajte cukor a zohrievajte, kým nedosiahne 150 °C. Pridajte smotanu, vanilku a soľ, miešajte do hladka. Omáčku nalejte na teplé osie hniezda a užívajte si dokonalý jesenný dezert.
ZDROJ: https://www.dcerka.sk/jablkove-osie-hniezda-s-karamelovou-omackou/