ZDROJ: dcérka.sk

Najjemnejší dezert tejto jesene: JABLKOVÉ OSIE HNIEZDA s bohatou karamelovou omáčkou

ZDROJ: dcérka.sk
ZDROJ: dcérka.sk

Jablkové osie hniezda s karamelovou omáčkou – to je ten najjemnejší a najlahodnejší dezert, ktorý si túto jeseň môžete dopriať.

Tento vláčny kysnutý koláč plný šťavnatých jabĺk a škorice je jednoducho neodolateľný. Najlepšie chutia ešte teplé, ale aj po niekoľkých dňoch zostávajú jemné a plné chuti. Aby bol zážitok dokonalý, pridajte k tomu bohatú karamelovú omáčku z trstinového cukru a mandľovej smotany. Pozor však, je taká dobrá, že ju možno začnete ochutnávať už počas pečenia! Omáčka, ktorá vsiakne do nadýchaného cesta, posunie tento dezert na úplne novú úroveň.

Recept:

Počet porcií: 12
Čas prípravy: 2 hodiny
Čas pečenia: 25 minút
Celkový čas: 2 hodiny 25 minút

Ingrediencie:
Cesto:

  • 160 g rastlinného mlieka (mandľové)
  • 25 g čerstvého droždia
  • 360 g hladkej pšeničnej múky
  • 60 g kryštálového cukru
  • 60 g rastlinného masla (zmäknuté)
  • štipka soli
  • cukrový rozvar pre lesk

Jablková plnka:

  • 750 g jabĺk
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 150 g kryštálového cukru
  • 4 ČL mletej škorice
  • 60 g rastlinného masla
  • 3 ČL kukuričného škrobu
  • štipka muškátového orieška (voliteľné)

Karamelová omáčka:

  • 60 g rastlinného masla
  • 2 PL kokosového oleja (deodorizovaného)
  • 150 g hnedého cukru
  • 100 g rastlinnej smotany (mandľová)
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • štipka soli

Postup:

  1. Príprava cesta:
    Vyberte maslo z chladničky, aby zmäklo. V miske zmiešajte droždie, 10 g cukru, 10 g múky a rastlinné mlieko. Nechajte odstáť 10-20 minút. V kuchynskom robote zmiešajte múku, cukor a soľ, pridajte kvások a vypracujte cesto. Postupne zapracujte maslo. Nechajte kysnúť 60-90 minút.
  2. Príprava plnky:
    Jablká ošúpte a nakrájajte. Zmiešajte ich s citrónovou šťavou, cukrom, škoricou, maslom a prípadne muškátovým orieškom. Varte 10 minút, na záver pridajte škrob rozmiešaný vo vode a nechajte vychladnúť.
  3. Tvarovanie:
    Cesto rozvaľkajte na 50 × 40 cm, natrite plnkou, zrolujte a nakrájajte na 12 kúskov. Položte ich na plech a nechajte ešte 20 minút kysnúť. Potrite rozvarom a pečte 25 minút pri 180 °C.
  1. Karamelová omáčka:
    Roztopte maslo s kokosovým olejom, pridajte cukor a zohrievajte, kým nedosiahne 150 °C. Pridajte smotanu, vanilku a soľ, miešajte do hladka. Omáčku nalejte na teplé osie hniezda a užívajte si dokonalý jesenný dezert.

ZDROJ: https://www.dcerka.sk/jablkove-osie-hniezda-s-karamelovou-omackou/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *