Tento lahodný trený koláč je ideálny pre každého, kto miluje jemné spojenie čokoládového pudingu a tvarohového krému.
Jeho príprava je jednoduchá, no výsledok ohromí. K dokonalosti ho dotiahne vrstva chrumkavých sušienok na povrchu, ktorá pridá textúru aj extra chuť. Poďme si ho spolu pripraviť!
Ingrediencie:
Na cesto:
- 4 vajcia
- 250 g krupicového cukru
- 120 g mäkkého masla
- 300 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1/2 hrnčeka vlažného mlieka
Čokoládový puding:
- 400 ml mlieka
- 1 balíček čokoládového pudingu
- 4 lyžice cukru
- 1/2 tabličky horkej čokolády
Tvarohový krém:
- 500 g jemného tvarohu
- 1 kyslá smotana (200 g)
- Práškový cukor podľa chuti
- Citrónová šťava a kôra podľa chuti
Na posypanie:
- Rozdrvené sušienky podľa chuti
Postup:
- Príprava cesta: V miske vyšľahajte vajcia, krupicový cukor a mäkké maslo do jemnej a krémovej konzistencie. Keď je zmes krásne nadýchaná, pridajte vlažné mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Hotové cesto rovnomerne rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Čokoládový puding: Uvarte čokoládový puding podľa návodu na obale, pričom do mlieka pridajte aj cukor a na záver vmiešajte nalámanú horkú čokoládu. Hotový puding nechajte mierne vychladnúť.
- Nanášanie pudingu: Na pripravené cesto lyžicou rozdeľte pruhy čokoládového pudingu. Puding pokladajte v prúžkoch cez cesto.
- Pečenie: Koláč pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 25-30 minút, alebo kým nie je povrch zlatistý. Koláč nechajte úplne vychladnúť.
- Tvarohový krém: Zmiešajte tvaroh, kyslú smotanu, práškový cukor podľa chuti a trochu citrónovej šťavy s kôrou. Krém naneste na vychladnutý koláč a rovnomerne rozotrite.
- Posypanie a finálny dotyk: Vrch koláča posypte rozdrvenými sušienkami, ktoré dodajú koláču chrumkavosť a jemnú sladkosť.
- Odležanie: Nechajte koláč odpočívať niekoľko hodín, ideálne cez noc, aby sa chute prepojili a cesto nasiaklo vlhkosť z tvarohového krému.
Tipy na dokonalosť:
- Použite kvalitnú horkú čokoládu do pudingu, aby mal intenzívnejšiu chuť.
- Tvarohový krém môžete obohatiť aj o vanilkový cukor pre extra arómu.
- Koláč nechajte stáť v chladničke aspoň pár hodín, aby sa chute dobre prepojili a bol šťavnatý.
ZDROJ: sdp.nongdanct.com, Jozef Kašo