Kto by odolal jemným, nadýchaným buchtičkám, ktoré sa len rozpadajú na jazyku?
Plnené buchty na pare sú jedným z tých tradičných slovenských pokrmov, ktoré si mnohí z nás pamätajú z detstva. Vôňa čerstvo naparených buchiet, sladká chuť ovocnej náplne a lahodná posýpka na vrchu – to všetko vytvára neodolateľný zážitok. Či už ich pripravujete ako sladkú bodku po nedeľnom obede, alebo ako hlavnú hviezdu každodenného jedla, tento recept vám zaručene vyčarí úsmev na tvári a poteší chuťové poháriky celej rodiny.
Recept na plnené buchty na pare s posýpkou:
Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 1 balíček sušeného droždia alebo 20 g čerstvého droždia
- 250 ml mlieka
- 50 g cukru
- 1 vajce
- 50 g masla (rozpusteného)
- štipka soli
Na náplň:
- 250 g slivkového lekváru (môžete použiť aj marhuľový alebo iný obľúbený lekvár)
Na posýpku:
- 100 g masla
- 100 g práškového cukru
- 100 g mletých orechov alebo mletého maku
Postup:
- Príprava cesta: Vo vlažnom mlieku rozmiešajte droždie a trochu cukru. Nechajte kvások na teplom mieste vzísť. Do misy preosejte múku, pridajte štipku soli, zvyšný cukor, vajce a rozpustené maslo. Pridajte kvások a vymiešajte hladké cesto. Cesto prikryte utierkou a nechajte ho na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Tvarovanie buchiet: Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm. Nakrájajte ho na štvorčeky veľkosti asi 10×10 cm. Do stredu každého štvorčeka dajte lyžičku lekváru a okraje štvorčeka pevne zlepte, aby náplň nevytiekla.
- Naparenie buchiet: V hrnci priveďte vodu k varu a položte naň parný rošt alebo naparovač. Buchty uložte na rošt (nezabudnite medzi ne nechať medzeru, aby mali priestor na zväčšenie). Prikryte hrniec pokrievkou a nechajte buchty pariť asi 15-20 minút, kým nie sú nadýchané a pevné na dotyk.
- Príprava posýpky: Medzitým si pripravte posýpku. Maslo rozpustite, mleté orechy alebo mak zmiešajte s práškovým cukrom.
- Podávanie: Hotové buchty opatrne vyberte z pary a ihneď ich potrite rozpusteným maslom. Posypte ich orechovou alebo makovou posýpkou a podávajte ešte teplé.

Jozef Kašo