ZDROJ: sdp.nongdanct.com

Mandarínkový tvarohový koláčik so strúhaným cestom

ZDROJ: sdp.nongdanct.com
ZDROJ: sdp.nongdanct.com

Strúhaný koláč s tvarohom a mandarínkami

Tento strúhaný koláč s tvarohom a mandarínkami je skvelou voľbou pre akúkoľvek príležitosť – od rodinných osláv až po pohodové popoludnie pri káve. Kombinácia kakaového cesta, krémového tvarohu a sviežich mandarínok vytvára neodolateľnú chuť, ktorá poteší každého maškrtníka.

Ingrediencie

Cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 2 lyžice kakaa
  • 150 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • 250 g studeného masla
  • 2 žĺtky

Plnka:

  • 750 g jemného tvarohu
  • 200 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 žĺtky
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 4 bielky
  • 1 konzerva mandarínok (cca 300 g) – dobre odkvapkané

Postup

  1. Príprava cesta:
    • V miske zmiešajte múku, kakao, práškový cukor, vanilkový cukor a prášok do pečiva.
    • Pridajte na kocky nakrájané studené maslo a žĺtky.
    • Rukami alebo pomocou kuchynského robota vypracujte hladké cesto.
    • Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti, zabaľte do potravinovej fólie a vložte do mrazničky na približne 30 minút, aby stuhlo.
  2. Príprava plnky:
    • V miske vyšľahajte tvaroh s práškovým a vanilkovým cukrom do hladkej konzistencie.
    • Postupne pridajte žĺtky a kukuričný škrob, dôkladne premiešajte.
    • V samostatnej miske vyšľahajte bielky do tuhého snehu.
    • Opatrne vmiešajte sneh do tvarohovej zmesi, aby zostala nadýchaná.
  3. Zostavenie koláča:
    • Rúru predhrejte na 180°C a pripravte si plech na pečenie (rozmer cca 30×40 cm). Vyložte ho papierom na pečenie alebo vymastite maslom a vysypte múkou.
    • Vyberte jednu časť cesta z mrazničky a nastrúhajte ju na dno pripraveného plechu rovnomernou vrstvou.
    • Na cesto rovnomerne rozložte odkvapkané mandarínky.
    • Na mandarínky nalejte tvarohovú plnku a uhladte povrch.
    • Nastrúhajte druhú časť cesta na vrch plnky tak, aby pokryla celý povrch.
  4. Pečenie:
    • Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte približne 40–45 minút, kým povrch nezíska zlatohnedú farbu.
    • Po upečení nechajte koláč vychladnúť na plechu, potom ho nakrájajte na porcie a podávajte.

Tipy:

  • Alternatívne ovocie: Namiesto mandarínok môžete použiť aj iné ovocie, ako napríklad broskyne, marhule alebo lesné plody.
  • Citrónová aróma: Pre ešte sviežejšiu chuť môžete do tvarohovej plnky pridať nastrúhanú kôru z jedného citróna.
  • Podávanie: Koláč chutí výborne aj po vychladení z chladničky a môžete ho ozdobiť práškovým cukrom alebo lístkami mäty pre dekoráciu.

Prajeme vám dobrú chuť!

ZDROJ: sdp.nongdanct.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *