Recept na chutný makový koláč, ktorý vydrží dlho
Existujú recepty, ktoré sú obľúbené pre svoju jednoduchosť a zaručene lahodnú chuť. Pripravte svojim blízkym tento chutný makový koláč, ktorý vydrží aj niekoľko dní. Poďme sa pozrieť, čo všetko budeme potrebovať a ako budeme postupovať.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 100 g masla
- 100 g práškového cukru
- ½ balíka prášku do pečiva
- 3 žĺtky
- 100 g kyslej smotany
Na plnku:
- 140 g polohrubej múky
- 200 g mletého maku
- 150 g práškového cukru
- 2 balíky vanilkového cukru
- ½ balíka prášku do pečiva
- 200 ml vlažného mlieka
- 100 g zmäknutého masla
- štipka soli
- 3 bielky vyšľahané na sneh
- kôra z 1 citróna
Postup:
- Na cesto si vymiešame múku, maslo, cukor, prášok do pečiva a kyslú smotanu utretú so žĺtkami. Vypracujeme hladké, ale tuhé cesto, ktoré vytvarujeme do bochníka, zabalíme do fólie a uložíme do chladničky aspoň na 30 minút.
- Na plnku si v jednej mise zmiešame suché ingrediencie a v druhej mlieko s rozpusteným maslom a citrónovou kôrou. Tekutú zmes pomaly vmiešame do suchej zmesi pomocou šľahača. Nakoniec opatrne cukrárskou špachtľou vmiešame sneh z bielkov a štipku soli.
- Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na dve časti. Každú časť rozvaľkáme na plát tak, aby nám veľkosťou sedel na plech s rozmermi 30 × 25 cm.
- Prvý plát uložíme na dno vymasteného plechu a navrstvíme naň plnku. Opatrne prikryjeme druhým plátom cesta a vrch prepicháme vidličkou.
- Koláč vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 10 minút. Potom teplotu znížime na 170 stupňov a pečieme ešte 15 minút, alebo kým povrch nie je zlatistý.
- Necháme vychladnúť, poprášime práškovým cukrom a podávame.
ZDROJ: sdp.nongdanct.com