ZDROJ: www.lenivakucharka.sk/

Vychutnajte si mäkučké BUCHTY so slivkovým LEKVÁROM

ZDROJ: www.lenivakucharka.sk/
ZDROJ: www.lenivakucharka.sk/

Pečené buchty s lekvárom robievam vždy, keď sa mi zacnie za domovom. Stále si dokážem vybaviť tú vôňu, ktorá ma vítala niektoré dni po príchode zo školy

Ingrediencie na plech 32 x 22 cm

Kvások:

  • 150 ml mlieka
  • 10 g trstinového cukru
  • 21 g čerstvého droždia

Cesto:

  • 350 g hladkej pšeničnej múky
  • 60 g masla
  • 50 g trstinového cukru
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • 1 vajce + trochu mlieka

Na plnku a potretie:

  • slivkový lekvár
  • 20 g masla
  • 1 PL rumu
  • práškový cukor

Postup prípravy:

  1. Príprava kvásku: V menšom hrnci zohrejte mlieko na vlažnú až mierne teplú teplotu. Do mlieka pridajte cukor a rozdrobené droždie, premiešajte, prikryte utierkou a nechajte 10 minút kvasiť. Medzitým preosejte múku do väčšej misy, pridajte štipku soli a premiešajte. Potom pridajte žĺtky, cukor a pripravený kvások. Pomocou ručného mixéra s hákmi na miesenie alebo kuchynského robota začnite cesto miesiť na nízkych otáčkach, až sa začne odliepať od stien misy.
  2. Príprava cesta: Do cesta postupne pridávajte maslo nakrájané na malé kocky a miesite, až kým cesto nebude hladké a lesklé, bez lepenia. Hotové cesto preložte do čistej misy, dobre prikryte potravinárskou fóliou a utierkou, a nechajte ho kysnúť na teplom mieste približne 60 minút. Po vykysnutí cesto preložte na jemne pomúčenú dosku, vyvaľkajte ho a nakrájajte na rovnomerné štvorce. Každý štvorec jemne roztiahnite na placku, do stredu dajte lyžičku lekváru a opatrne spojte okraje, aby ste vytvorili buchtu.
  3. Pečenie buchiet: Hotové buchty uložte vedľa seba na plech potretý maslom, prikryte utierkou a nechajte ich ešte 15 minút kysnúť. Následne ich potrite vajíčkom zmiešaným s trochou mlieka a pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 20 – 25 minút, kým nebudú zlatisté. Po upečení ich ešte teplé potrite roztopeným maslom zmiešaným s rumom. Pred podávaním buchty nechajte vychladnúť a posypte ich práškovým cukrom.

Najlepšie TIPY k pečeniu, nájdete na ďalšej strane!

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *