Talianska paradajková polievka
Poďme na to! Milujem prípravu tejto polievky, lebo je naozaj jednoduchá a viem, že nemusím po nej robiť hlavné jedlo. Je hustá a dokáže zasýtiť tak, že to druhe jedlo jednoducho robiť nemusíte. Najskôr sa uistím, či mám všetky suroviny. A prečo som ju nazval „Talianska paradajková polievka“? Preto, že chuť čerstvých provensálskych byliniek a jej hustota bez pridania vody, ći vývaru vo mne vytvára dojem toho, čo si chcem v taliansku pod polievkou predstaviť.
SUROVINY: 2kg paradajky
3–4 strúčiky cesnaku
1 stredne veľká cibuľa, alebo veľká šalotka
1 väčšia mrkva
hrsť čerstvej bazalky
hrsť čerstvého oregana
konzerva lúpaných paradajok
polovica škoricového drievka
trstinový cukor
strúhaný parmezán
soľ
čierne korenie
Paradajková polievka – suroviny:
Čerstvé paradajky, cesnak, cibuľu, alebo šalotku, mrkvu, čerstvú bazalku a oregano, konzervu lúpaných paradajok (nemusí byť – dávam ju len kvôli červenšej farbe), škoricové drievko, trstinový cukor, soľ, čierne korenie a na dochutenie parmezán.
Ako ošúpať paradajky:
Ostrým nožom zľahka narežeme šupku paradajky zo spodnej časti do kríža ako je na fotografii. Lúpané paradajky sú v polievke omnoho lahodnejšie ako so šupkou.
Paradajky vložíme na 1 minútu do vriacej vody.
Šupka z paradajky sa za tento čas začne jednoducho oddeľovať od tela paradajky. Vylejeme vriacu vodu, paradajky schladíme a jednoducho ošúpeme za pomoci noža. Popravde šúpanie ide tak ľahko, že šupku zotriete aj prstom.
Krájanie surovín do polievky:
Najskôr si očistíme a nakrájame na drobno 3-4 strúčiky cesnaku, cibuľku a jednu väčšiu mrkvu. Lúpané paradajky nakrájamena koniec a odložíme do misky. O chvíľku ich použijeme. Ja zvyknem krájať paradajky na mesiačiky. Ale čím menšie kúsky nakrájate, tým skôr budete mať polievku pripravenú.
Začíname variť:
Dáme rozohriať väčší hrniec. Pridáme do neho 1-2 PL olivového oleja a na pár sekúnd (nie viac ako 30) restujeme cesnak na mierne silnej teplote. V zápätí pridáme cibuľku a mrkvu. Po chvíľke (asi 2-3 minúty) keď je cibuľka pripravená do sklovita, pridáme nakrájané olúpané paradajky a pridáme dve štipky soli. Pridajte aj trošku čerstvého čierneho korenia. Pokiaľ máte len celé, rozdrvte ho – bude lepšie ako mleté.
Pridávame suroviny:
Soľ na paradajkách začne pôsobiť tak, že paradajky začnú púšťať šťavu skôr. Pridáme ešte 1PL trstinového cukru a drievko škorice. Všetko v hrnci dobre premiešame a na stredne silnej teplote varíme prikryté asi 10 minút. Občas premiešame.
Keď paradajková polievka rozvoniava a cítite kúsok Talianska
a paradajky budú rozvarené, môžeme, nemusíme pridať lúpané paradajky z konzervy. Paradajky z konzervy majú tiež veľmi dobrú chuť a dávam ich tam hlavne kvôli farbe. Farba polievky sa zmení z červeno-oranžovej na červenú. Paradajky vareškou nakrájame a premiešame.
Sobášenie chutí:
Do polievky pridáme za hrsť lístkov čerstvej bazalky a za hrsť lístkov (bez stoniek) čerstvého oregana. Premiešame a varíme 15 minút, aby sa chute zosobášili 🙂 Určite polievku ešte nedochucujte soľou a čiernym korením – to až na samotný záver.
Mixovanie polievky:
Až teraz po zosobášení chutí sa môže paradajková polievka spokojne ochutnať. Cítite tam bazalku? Oregano? Škoricu? A hlavne paradajky?! To je ono! Polievku rozmixujte v stolovom mixéri. Ak nemáte stolový, použite ručný mixér. Mixujeme z nízkych otáčok až po najvyššie aby sa polievka dobre rozmixovala. Ochutnáme! Ak jej niečo chýba, môžeme pridať soľ, čerstvé čierne korenie a milovníci pikantnosti môžu pridať chilli. Paradajková polievka môže byť pikantná.
Talianska paradajková polievka – servírovanie po taliansky
Zľahka na panvici opečieme kúsky bagety na olivovom oleji. Paradajkovú polievku podávame s nastrúhaným, alebo na tenko nakrájaným parmezánom a lístkami bazalky či oregana .
Želám Vám dobrú chuť 🙂
ZDROJ: madfood.sk