HUMENČAN

Paličkovaná čipka: TRADÍCIA ktorá ožíva

Čipkovanie v Humennom, ekostánok, zdroj foto: humenne.sk

História a Rôznorodosť Čipiek na Slovensku

Paličkovaná čipka, kedysi luxusný tovar dostupný len šľachticom a vyššiemu duchovenstvu, sa postupne stala neoddeliteľnou súčasťou ľudového odevu a textílií. Na Slovensku rozlišujeme dva základné typy: banícku a roľnícku čipku. Regionálne rozdiely sú markantné, pretože existuje približne 17 typov čipiek, ktoré sa líšia technikou pletenia, farbami a použitým materiálom.

Letná Škola Čipky: Spojenie Tradičného Umenia a Moderného Prostredia

V pondelok 15. júla odštartovala letná škola čipky, ktorá sa konala v malebnom prostredí rybníkov v Brestove. Počas tohto 5-dňového pobytového kurzu mali účastníci možnosť zažiť paličkovanie aj mimo tradičných dielní – priamo na pešej zóne. HEK – kultúrny ekostánok v centre diania poskytol všetko potrebné pre komfort a tvorbu, vrátane občerstvenia ako tvarohový a orechový závin, káva a ovocné limonády.

Medzinárodná Účasť a Regionálna Špecializácia

Na kurz sa prihlásili ženy a muži nielen z rôznych kútov Slovenska, ale aj z Čiech, Maďarska a Holandska. Lektorka letnej školy, Anda Kanocz, predstavila najtypickejšie slovenské čipky ako soľnobanská z Prešova, novomestská zo západného Slovenska, banícka zo Španej doliny, hontianska zo Senohradu a tylová myjavská.

Téma Kurzu: Chalúpky a Paláce

Účastníci si mohli zvoliť vlastné objekty, ktoré chceli vytvoriť v rámci témy „chalúpky a paláce“. Dôležitým aspektom bolo naučiť sa techniky výroby oblúkov a rohov, ktoré ukončujú umelecké diela. Kurz bol obohatený aj o výlety do Polonín, Vihorlatského múzea a skanzenu, čo poskytlo inšpiráciu a rozšírilo obzory účastníkov.

Interaktívne Tvorenie na Námestí

Jedným z najzaujímavejších momentov bolo, keď si paličkovanie mohli vyskúšať aj okoloidúci. Letná škola čipky tak priniesla toto krásne remeslo bližšie k verejnosti, oživila námestie a vytvorila príjemnú atmosféru pre tvorenie a zdieľanie tradícií.

ZDROJ: MsÚ Humenné, www.humenne.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *